# **MRBIR Executive Meeting Agenda**

8:30 am - 5:00 pm CST February 21, 2018

National Weather Service Training Facility, Room: 116, 7220 N.W. 101st Terr. Kansas City, M0 64153

Remote attendance: (888) 557-8511; Access code: 7956172; https://udall.adobeconnect.com/mrbir\_pc/

- **8:30** ROLL CALL, LOGISTICS, AGENDA REVIEW, AND ROUND ROBIN INTRODUCTIONS (Melanie Knapp, US Institute and All 10 min)
- **8:40** OPENING COMMENTS (Jody Sundsted, WAPA, MRBIR Chair 10 min)
- **8:50** Perspectives From MRBIR Chair & Planning Committee Chair, WAPA (Jody Sundsted & Matt Marsh 10 min)
- 9:00 DOI REORGANIZATION BRIEFING (30 min)
  - Status, Objectives, and Timeline for Reorganization (Susan Combs, DOI Assistant Secretary for Policy, Management, and Budget - 15 min)
  - ii. Executive discussion (15 min)
- 9:30 EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (Executives 75 min)
  - i. Executives to identify top priorities /pressing issues for their respective agency
- 10:45 BREAK
- 11:05 FEDERAL PARTNERS RESILIENCY AND MITIGATION GROUP (30 min)
  - i. Report on collaborative federal group (Joe Chandler, FEMA 15 min)
  - ii. QA and Executive discussion (15 min)
- 11:35 MISSOURI RIVER BASIN UPDATES (30 min)
  - i. MRRIC (including Government-to-Government Consultations) (Mary Roth, USACE)
  - ii. Litigation
    - 1. Ideker (Christina Austin-Smith, USACE)
    - 2. DAPL (Christina Austin-Smith, USACE)
  - iii. Keystone XL update (including tribal relations)? (Matt Marsh, WAPA, David Ponganis, USACE, and others)
- 12:05 LUNCH
- 1:20 TRIBAL COORDINATION UPDATE (45 min)
  - i. Great Plains Tribal Water Alliance (Doug Kluck, NOAA & Wayne Stone, BIA 15 min)
  - ii. Update on potential half-day/several hour multi-agency multi-tribe meeting (Wayne Stone, BIA and Doug Kluck, NOAA, USGS 15 min)
  - iii. QA and Executive discussion (15 min)

#### 2:05 BAKKEN FEDERAL EXECUTIVES GROUP UPDATE (30 min)

- i. Report on group activities (Jon Raby, BLM 15 minutes)
- ii. QA and Executive Discussion (15 minutes)

#### 2:35 BREAK

## 2:55 MISSOURI RIVER BRIEFINGS AND DISCUSSION (35 min)

Presentations will be followed by conversation regarding what impact(s) the topic has on agencies' work and next steps needed from MRBIR membership.

#### a. Ecosystem and Climate

- Topic Team Report, Take-Aways and Needs (Doug Kluck, NOAA and Verlon Barnes, NRCS 10 min)
- ii. Drought Outlook Report Doug Kluck, NOAA 20 min with discussion)
  - Soil Moisture update
  - National Climate Assessment
  - 2nd State of Carbon Cycle Report
  - Update on NOAA's 2017 Drought Assessment

# b. Data Identification and Sharing (Mary Roth, USACE)

iii. Topic Team Report, Take-Aways and Needs (5 min)

## 3:30 EXECUTIVE OPEN FORUM (60 min)

- iii. Senior level appointments Round Robin updates
- iv. Budget Round Robin updates
- v. Parking lot topics and opportunities to address cross-agency priority(ies) identified earlier in meeting (e.g., climate, tribal, etc.)

## 4:30 REVISED MRBIR MOU (Melanie Knapp, US Institute, 5 min)

- i. MOU Update
- ii. Review MOU signatories

#### 4:35 MEETING CLOSE-OUT (25 min)

- i. Review of Action Items
- Closing Comments from 2017 MRBIR Chair and Planning Committee Chair, Jody Sundsted and Matt Marsh, WAPA
- iii. Opening Comments from 2018 MRBIR Chair and Planning Committee Chair, Patty Trap and Rick Clark, NPS
- iv. Adjourn